Srbija je svakim danom sve bolja, naprednija i modernija! Počela izgradnja saobraćajnice Gornji Milanovac-petlja Takovo – https://informer.rs

Centralna zona grada opterećena je teretnim saobraćajem, jer se do pristupa autoputu Miloš Veliki u Takovu dolazi preko Klatičeva i centralnih gradskih ulica.

Procenjuje se da dnevno kroz centar Gornjeg Milanovca prođe i do dve hiljade kamiona, pa je obilaznica od višestrukog značaja za opštinu, kaže inženjer Goran Petrović, direktor podizvođačke firme „Mostogradnja Ing” d.o.o.

„Ovom saobraćajnicom značajno će se rasteretiti centralne zone i centralne ulice Gornjeg Milanovca. Izgradnjom autoputa Miloš Veliki znatno veći teretni saobraćaj gravitira ka gradu. Ovom saobraćajnicom će se praktično razdvojiti teretni i lokalni saobraćaj. Što znači manje aero zagađenja za grad, ređe održavanje ulica u centralnoj zoni i veću bezbednost“, rekao je Petrović za Tanjug.

On je dodao da je ovaj putni pravac izuzetno komplikovan zbog nepristupačnog terena u pojednim mestima, ali da će radovi biti završeni za 18 meseci.

„Prva poddeonica obilaznice od 4,7 kilometara je potpuno nova saobraćajnica, dok je drugi deo od 4,7 km rekonstrukcija postojećeg državnog puta. Na prvoj poddeonici biće izvedeni teški radovi, četiri mosta, jedan nadvožnjak, oko 220 hiljada kubika useka i 70 hiljada kubika nasipa.

Za sve betonske radove predviđeno je dvadeset hiljada kubika betona i trideset hiljada kubika asfalta. S obzirom na količinu teretnog saobraćaja, isprojektovana je moćna kolovozna konstrukcija. Sada radimo pripremne zemljane radove, a rok za izvođenje radova je 18 meseci. Mislim da ćemo završiti u zadatom roku“, rekao je Petrović.

Predstavnici Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske građevinske kompanije „Power Construction Corporation of China“ potpisali su 12. novembra u Predsedništvu Srbije ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo, za šta će biti izdvojeno 30 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ponedeljak obići radove na toj obilaznici.

https://informer.rs/vesti/drustvo/654377/srbija-svakim-danom-sve-bolja-naprednija-modernija-pocela-izgradnja-saobracajnice-gornji-milanovac-petlja-takovo