Srbija njavljuje gradnju autoputa, Srpska se priprema | BN – BN televizija

Radovi u BiH još nisu počeli jer nisu ustanovljeni načini finansiranja ovog projekta, kao ni riješeno pitanje odabira trase. Za to vrijeme Srbija gradi.

Republika Srpska 13.03.2022 | 23:26

Srbija njavljuje gradnju autoputa, Srpska se priprema

U januaru ove godine završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici auto-puta Sremska Rača – Kuzmin. Postavljen  je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon šest mjeseci postavljena na stubove.

„Postavljanjem mosta napravljen je korak bliže izgradnji auto – puta Beograd – Sarajevo. 1. marta u Bosutu je ozvaničen početak radova na dionici od Sremske Rače do Kuzmina“, kaže Dragan Jocič, nadzorni organ JP “Putevi Srbije” -.

Govoreći o izgradnji ovog puta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da je rok za završetak radova na deonici autoputa ka Sarajevu, od autoputa Beograd-Zagreb, preko Kuzmina do Rače kraj sledeće, 2023. godine.

„Spajanje sa Republikom Srpskom i BiH ide u dva kraka, jedan je sjeverna dionica, preko Kuzmina do Rače i dalje do Bijeljine, odakle Republika Srpska gradi svoj dio prema Brčkom i Doboju, a bilo bi logično, da se gradi i krak od Bijeljine do Tuzle i zatim ka Sarajevu.“Kada i kako, ne znam.. Tražili smo više puta, nismo dobili odgovor“. kazao je predsjednik Vučić.

U međuvremenu, stiže vijest da je izabran izvođač radova za gradnju dionice auto-puta od Rače do Bijeljine.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić kaže da je izvođač konzorcijum tri firme „Integral inžinjering“ iz Laktaša, „Srbija autoput“ iz Beograda I Institut za građevinarstvoi iz Banjaluke.

„“Vrlo brzo ćemo potpisati ugovor za izvođenje i izvođač će moći d ase organizuje na terenu, za početak za pripremne radove. Kada će radovi početi zavisi od njihove pripreme“, kaže on i dodaje:

„Ova ponuda je bila najpovoljnija i iznosila je oko 256 miliona maraka bez PDV-a.“

Topić dalje navodi da su to sredstva koja je predsjednik Vučić I Srbija obećala još prije par godina i evo sad smo došli do modela kako da se realizuje taj projekat.

– Nezadovoljstvo sporošću vlasti BiH i RS prethodnih dana izrazio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji navodi da će trasa auto-puta kroz Semberiju nesumnjivo biti snažan zamajac privrednog razvoja ovog kraja i zato je veoma važno da njegova izgradnja počne što prije.

„Imamo dionicu od grada Bijeljien do pripojnice, odnosno upoja auto-puta kod Kuzmina u dužini od 44 kilometra I onda vam to finansira 80 posto država Srbija, a mi ne možemo da se maknemo sa određenim procedurama. E to je ono zbog čega smo insistirali i zbog čega grad Bijeljina ispašta sa te strane“, kazao je Petrović.

Dionica Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara. Rok za gradnju je tri godine, a koristi od ovog povezivanja I novog premošćavanja imaće stanovnici sa obje strane rijeke Save.

(BN) 

https://www.rtvbn.com/4022287/srbija-njavljuje-gradnju-autoputa-srpska-se-priprema