SRBIJA ŠIRI MREŽU PUTEVA Gradimo preko 1.200 kilometara, ovo su NAJVAŽNIJI PROJEKTI GODINE – Blic.rs

Ove godine u Srbiji se sprovodi više važnih infrastrukturnih projekata, a među njima su i vrlo značajne brze saobraćajnice i autoputevi. Planiranje i izgradnja ovih saobraćajnica počela je ili počinje u toku ove godine, a prema prethodnim najavama u izgradnji će do kraja godine u izgradnji 8 autoputeva. Ukupna dužina planiranih puteva iznosi preko 1.240 kilometara.

Pre dva meseca, tj. u maju počeli su radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, a do kraja godine mogu da se očekuje i početak izgradnje brze saobraćajnice do Požarevca, zatim od Požarevca do Velikog Gradišta i na kraju do Donjeg Milanovca.

Majstori su aktivni na autoputu Čačak-Požega, na Moravskom koridoru, autoputu Kuzmin- Sremska Rača, i na autoputu Ruma-Šabac-Loznica. Niš merdare. Tu su i Zrenjanin-Beograd i šumadijski koridor „Karađorđe“, dok je u planu i gradnja deonice autoputa od Požege do Boljara ka Crnoj Gori.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Moravski koridor- „digitalni autoput“

Moravski koridor se gradi sa ciljem da poveže Čačak i Pojate, tj. Koridore 10 i 11, a završetak radova je planiran za četiri godine. Ukupna dužina koridora je nešto više od 112 kilometara, sa sve 63 mosta.

Trenutno se radi na autoputu od Pojata do Kruševca, dužine delu Moravskog koridora koji će da spoji Koridore 10 i 11, a prema dosadašnjim najavama biće završen u 2022. godini.

Ono što je posebno kod ovog koridora je to što se rade i telekomunikacioni uređaji duž autoputa, kako bi se vozači snabdevali informacijama značajnim za bezbednost na putu, kao i besplatan internet.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Preljina- Požega

Ova deonica autoputa Miloš Veliki važi za najzahtevniju. Dužina deonice ukupno iznosi 30 kilometara, a takođe je predviđena i izgradnja 30 mostova, 6 nadvožnjaka u sklopu devijacija(dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (dužine 1.6 kilometara) i pet mostova van autoputa (dužine 300 metara).

Tunel u Trbušanima je probušen, i ostalo je još dva tunela, a prema najavama radoviće se završiti i pre roka.

Projektovana deonica se u Požegi nastavlja na deonicu Požega-Boljare, vezu sa Crnom-Gorom dužine 107 kilometara., i na deonicu Požega- Kotroman, koja predstavlja vezu sa Sarajevom čije je projektovanje u toku.

Pročitajte još:

Autoput Sarajevo

Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo je počela, zvanično, krajem avgusta 2019. godine, otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin dugačkoj oko 18 kilometara, ukupne vrednosti 250 miliona evra.

Deonica sa mostom preko Save, kako je ranije najavljivano je, bi trebalo da bude završena do kraja iduće godine.

Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Ukupna dužina novog autoputa od Beograda do Novog Sada, preko Zrenjanina iznosiće 110 kilometara. Trasa od Borče do Zrenjanina biće duga 58 kilometara, a ukupna vrednost radova je procenjena na oko 600 miliona evra.

Kako je najavljivano iz ministarstva izgradnja bi trebala da počne pre kraja ove godine i u planu su trenutno dve alternativne trase.

ZrenjaninFoto: Milan Ilic / RAS Srbija
Zrenjanin

Kod Beograda se obe varijante uključuju u tzv. „Severnu tangentu“, gde bi novi čvor trebao da bude budući ulaz na autoput. Odatle se razvijaju dve rute, jedna ka Jabuci, a druga ka Opovu. Novi autoput se praktično poklapa sa trasom postojeće magistrale. O izgradnji ovog autoputa je bilo reči još u martu 2019. godine, a u januaru 2020. godine je potpisan Memorandum o izradi dokumentacije za izgradnju sa izvođačem.

Šumadijski koridor

Autoput „Vožd Karađorđe“ tj. Šumadijski koridor, ukupne dužine 220 kilometara je u planu, a reč je o brzoj saobraćajnici sa dve trake u oba smera koja će povezivati istočnu i centralnu Srbiju. Jedna trasa je Mladenovac-Orašac-Aranđelovac, a druga Lazarevac-Aranđelovac.

Saobraćajnica će se spajati sa Koridorom 10 u zoni Markovca, a moguća je veza i u zoni Mladenovca. Kod Lajkovca trebalo bi da se poveže i sa Koridorom 11, tj. autoputem „Miloš Veliki“.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Brze saobraćajnice

U decembru prošle godine je započet i projekat Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac – Loznica, ukupne dužine 77 kilometara.

Takođe su najavljeni i sledeće saobraćajnice, Bački Breg-Sombor-Kikinda-granica sa Rumunijom (175 km), Slepčević-Pavlovića most (15 km), Kragujevac-Mrčajevci (33 km), petlja Požarevac-Golubac (70 km), Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka i Kladovo-Negotin (146 km) i Paraćin-Zaječar-Negotin (140 km).

https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/srbija-siri-mrezu-puteva-gradimo-preko-1200-kilometara-ovo-su-najvazniji-projekti/9vr5sk0