Svečano obeležen Dan grada Subotice – Večernje Novosti

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice.

Svečano obeležen Dan grada Subotice

Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima u prepunoj Velikoj većnici, rekao da je današnja svečana sednica i prilika da se napravi osvrt na urađeno u proteklom periodu, da se, u kratkim crtama, navede deo učinjenog u proteklih godinu dana, ali i da se najave prioriteti za naredni period.

– U Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’ u novembru 2021. godine svečano je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena fabrika nemačke kompanije ’Bojsen’, a u maju ove godine zaključen je Memorandum o razumevanju između Grada Subotice i ugledne austrijske kompanije ’Feler–NJumajer grupa’. Kada govorimo o investicijama države i grada, jako je važno što su završeni najznačajniji radovi na obnovi i proširenju kapaciteta Doma za decu ometenu u razvoju ’Kolevka’. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, kroz Interreg IPA projekat sa Satnicom Đakovačkom grad je dobio solarne panele na devet važnih javnih objekata i potpunu energetsku sanaciju dve škole. Ponosan sam i na činjenicu da smo puštanjem u rad pumpne stanice u MZ ’Gat’ konačno, nakon više decenija čekanja uspeli da rešimo problem katastrofalnih poplava i ugrožavanja zdravlja stanovnika desetina ulica u ovom delu grada. Ponosan sam takođe i na novoizgrađenu, dugoočekivanu ambulantu u naselju ’Prozivka’ – naveo je Stevan Bakić.

Prioritet u radu, istakao je, bila je i obnova i izgradnja gradskih i prigradskih saobraćajnica kao i atarskih puteva, ulagalo se i u zdravstvo, socijalnu zaštitu, poljoprivredu, kulturu, sport i sportsku infrastrukturu, a značajna sredstva opredeljena su i za izgradnju vodovodne, kanalizacione i gasovodne mreže.

– U narednom periodu kao grad moramo da se postavimo veoma ozbiljno i odgovorno prema izazovima koje pred celu Evropu donosi predstojeća zima. Tu ćemo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo državnu politiku u vezi sa energentima i hranom. Pored veoma teške situacije u svetu – investicije nisu stale. Pruga do Segedina sa naše strane gotovo je završena. Taj projekat, vredan sto miliona evra trebalo bi da donese mnogo kako nama, tako i našem bratskom gradu. Velika nada za naš suštinski ulazak u 21. vek je i brza železnička veza između Beograda i Budimpešte. To je najveće ulaganje u vezi sa Suboticom u njenoj istoriji. Samo radovi od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija koštaće 943 miliona evra. Mađarska je potvrdila svoju posvećenost ovom zajedničkom projektu, a Grad Subotica će u svim tehničkim pitanjima uređenja pruge, koja prolazi gotovo kroz sam centar, imati veliku ulogu da koordinira, podrži i pomogne – naglasio je Bakić.

On je naveo da je u planu da se tokom naredne godine mandata uđe u realizaciju projekta „Čista Srbija“, a očekuje se i završetak revizije projekta rekonstrukcije Opšte bolnice.

– Predstoji nam i rekonstrukcija Gradskog stadiona. Uložićemo maksimalan napor da se, i pored svih teškoća i problema proteklih godina, pre kraja mandata svi radujemo konačnom otvaranju i stavljanjem u funkciju zgrade Narodnog pozorišta i završetku spa i velnes centra sa akva parkom na Paliću – rekao je Bakić.

Naglasio je da je unapređenje spomeničke baštine izuzetno značajno za grad Suboticu i sve njene građane i da su u skladu sa ranije donetom skupštinskom odlukom, koja je podrazumevala podizanje tri spomenika, od oktobra 2020. do novembra 2021. godine otkriveni spomenici biskupu Ivanu Antunoviću, Karolju Birou, bivšem gradonačelniku Subotice i kralju Petru Prvom Karađorđeviću, jednom od najznačajnijih srpskih vladara.

– Zaokružujući veliki projekat podizanja spomenika koji se u našem gradu odvijao tokom 2020. i 2021. godine, poslali smo i jednu lepu sliku – sliku bratske sloge, poštovanja i jedinstva, po čemu je Subotica uvek bila prepoznatljiva – podvukao je Bakić

Naveo je i činjenicu da nisu zanemareni ni svakodnevne probleme građana. Tokom dve godine sa saradnicima gradonačelnik je sa svojim saradnicima saslušao 523 sugrađana i za oko 80 odsto je ishodovana neka vrsta rešenja.

– Mislim da je subotička lokalna samouprava i tokom ove godine bila odgovorna prema građanima Subotice i maksimalno posvećena stabilnosti gradskog sistema i razvoju grada, čak i u veome teškim uslovima najpre pandemije, a potom i ukrajinske krize. Najvažnije je da smo uspeli da održimo stabilnost budžeta i postavimo gradske finansije na zdrave i realne osnove. Rešavajući stare i nasleđene probleme, uspeli smo da otplatimo i dug za vojnu imovinu koji nije servisiran dugo. Sve je to dalo budžetu neopohodan manevarski prostor i omogućilo njegovo kvalitetno planiranje i povećanje u narednim godinama – ocenio je Bakić.

Na svečanoj sednici Skupštine grada gradonačelnik Bakić je čestitao profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju na dodeli zvanja Počasni građanin i dobitnicima priznanja Pro urbe dirigentu Maćašu Murenjiju, profesoru doktoru Josipu Ivanoviću i diplomiranom koreografu Miroslavu Vojnić Hajduk – Marači.

– Iskoristio bih i ovu priliku da izrazim zadovoljstvo što naša zemlja, pod vođstvom predsednika Vučića, ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata izuzetno značajnih za naš grad, kao i na njegovom svakodnevnom radu na poboljšanju uslova života svih građana Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi. I na kraju, svim sugrađanima čestitam 243. godišnjicu Grada Subotice, a vama, prisutnima u Velikoj većnici, još jednom se zahvaljujem što ste sa nama u ovom svečanom trenutku – zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na svečanoj sednici obratio se i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor. On je podsetio da je 1. septembra 1779. godine naselje koje je tada već postojalo vekovima, postalo slobodan kraljevski grad.

– Doduše godinu dana kasnije su neke povlastice ukinute ali se pokazalo da je sigurno jedino ono za šta se građani Subotice sami izbore, ali s druge strane je bitna podrška i drugih nivoa vlasti i danas kada smo sumirali rezultate iz poslednjih godinu dana mogli smo da konstatujemo da smo uživali podršku Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine kao i Vlade Mađarske u finansijskom smislu za realizaciju određenih, za nas veoma bitnih projekata – istakao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima ciljevi su ostali isti, ravnomeran razvoj grada i svih mesnih zajednica kao i razvoj Palića.

– Mislim da je izuizetno bitno što su na Paliću konačno napravljeni pomaci. S jedne strane ponovo se gradi akva park, s druge strane obezbeđena su sredstva za sređivanje Vikend naselja koje je predstavljalo ruglo Palića u samoj blizini turističkih atrakcija. Ovo je inače jubilarna godina kada slavimo 110 godina od predaje na upotrebu Gradske kuće kao i amblematskih građevina u secesijskom stilu na Paliću, a i neka naša preduzeća i ustanove slave jubilej. Želeo bih da u ime Skupštine grada poželim svim građanima Subotice srećan praznik i da ih pozovem na programe koje je grad organizovao tim povodom – rekao je dr Balint Pastor.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Šandor Šomođi koji je, između ostalog, kazao da su svi nagrađeni, u svom domenu, izvršavali svoje zadatke kako bi doprineli razvoju i svojih struka, i grada Subotice.

Svečana sednica Skupštine grada Subotice, u okviru koje je izveden i prigodn muzički program, počela je himnom „Bože pravde” koju je izveo Crkveni hor „Sveti Roman Melod”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1150114/svecano-obelezen-dan-grada-subotice