„Svetska banka i MMF procenili da će Srbija do 2023. biti dominantna u regionu“ VIDEO – B92

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali gostujući na Prva TV istakao je da ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu proizilaze iz odgovorne ekonomske politike.

Izvor: B92, Prva TV

Foto: Prva TV

Foto: Prva TV

„Takva ulaganja doprinose većem BDP, što za naše građane znači veći životni standard. Veoma sam impresioniran završenim auto-putem. Uradili smo neverovatnu stvar, posle 48 godina uspeli smo da završimo Koridor 10, da kroz Grdeličku klisuru prođe auto-put“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, sredstva za izgradnju završne deonice država je obezbedili delom i iz povoljnih kredita.

„Ove godine u budžetu je predviđeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, a sa Međunarodnim monetarnim fondom razgovaramo kako da još više povećamo ulaganja, jer se to vraća duplo u naš BDP“, naveo je ministar Mali.

Mali se osvrnuo i na učešće srpske građevinske industrije u izgradnji auto-puteva i drugih kapitalnih investicija u Srbiji.

„Zapošljava se srpska građevinska industrija. Naši građevinari su završili Koridor 10. Takođe, naši radnici rade i u Beogradu na vodi. Upravo kroz angažovanje građevinske industrije, radi celokupna industrija i to doprinosi rastu BDP-a. I kineske kompanije takođe angažuju kao podizvođače srpske firme“, rekao je Mali.

Ministar u Vladi Srbije je naglasio da je privredni rast Srbije prošle godine bio 4,3 odsto, što je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi.

„Kada pogledate šta doprinosi rastu BDP-a, osim potrošnje i industrije, dominantan je rast građevinske industrije. Svaki vid ulaganja dovodi nove investicije, jer ne zaboravite, nema ulaganja ukoliko nemate dobre puteve. Investitori žele da vide da njihova roba ili sirovine brzo dolaze do fabrika, kao i da njihovi proizvodi brzo mogu da se izvezu iz Srbije. Po tom pitanju uradili smo mnogo, najviše u regionu, uostalom to rezultati i pokazuju“, izjavio je Mali.

Ministar je istakao da je Eurostat jasno dao pregled stopa rasta u Evropi za 2018. godinu, gde je naš uspeh prepoznat, jer smo među top deset zemalja u Evropi.

„Procene su Svetske banke i MMF da će do 2023. godine Srbija biti dominantna ekonomija u regionu i predviđaju stopu rasta od 4 odsto. Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio i da je u prva četiri meseca ostvaren budžetski suficit od pet milijardi dinara, što znači da će biti više novca za plate i penzije, jer je namera da se podigne kvalitet života u Srbiji.

„Videćemo u septembru kakvi će biti rezultati. Veliki deo novca predviđen je za investicije, ali nastavljamo i sa rasterećenjem privrede, smanjenju poreza i doprinosa. Između ostalog, sa MMF i o tome razgovaramo. Najveća tema za nas je kako da pronađemo nove izvore rasta. Sa njima smo potvrdili da ostajemo na stopi rasta od 3,5 odsto, ali neophodno je još više investicija da bi naša ekonomija još više rasla. Upravo ulaganja dižu našu ekonomiju, stvaraju uslove za više novca kako bi rasle plate i penzije“, rekao je Mali.

Ministar je rekao i da će završna konferencija sa MMF biti održana u utorak i zaključio da su najteže mere iza nas.

„Sada treba da se radujemo novim pobedama. Nastavićemo sa ovom politikom da bi naša zemlja napredovala. Sve ovo radimo zbog naše dece, da bi nastavili da grade sigurnu budućnost u Srbiji“, zaključio je Mali.

Foto: Prva TV

Foto: Prva TV

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=05&dd=19&nav_id=1544145