Svetski mediji o saradnji Srbije i Kine: “Čelično prijateljstvo” dva naroda – Večernje Novosti

Tanjug | 13. maj 2020. 14:33 | Komentara: 0

Najsavremenija laboratorija ima kapacitet više od 2.000 testova dnevno i da je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja

Agencija Rojters prenela je da je najsavremenija laboratorija koju je Kina u aprilu donirala Srbiji u okviru pomoći za borbu protiv korona virusa pomogla da kapaciteti Srbije za testiranje na COVID-19 budu gotovo udvostručeni, ocenjujući da je to najnoviji primer bliskih veza Beograda i Pekinga.

Rojters navodi da laboratorija ima kapacitet više od 2.000 testova dnevno i da je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja (BGI). U njoj radi 40 zaposlenih, koje su obučili kineski stručnjaci koji su prethodno uspostavili laboratorije u Vuhanu, gde se prvi put pojavio korona virus, i u 10 drugih kineskih gradova.

Rojters navodi ida je Kina u martu u Srbiju poslala lekare, respiratore i zaštitne maske, u znak, kako je ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo rekla, „čeličnog prijateljstva“ između dva naroda.

Peking je takođe odobrio kredite u vrednosti od milijardu dolara za izgradnju železnice, puteva i elektrana u Srbiji, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, dodaje Rojters.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:864536-Svetski-mediji-o-saradnji-Srbije-i-Kine-Celicno-prijateljstvo-dva-naroda