Testira se sistem zajedničke ENP u zemljama „Otvorenog Balkana“ – N1 Info

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je sistem elektronske naplate putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative „Otvoreni Balkan“ u fazi testiranja, saopštilo je njegovo ministarstvo.

On je s ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim u okviru Samita „Otvorenog Balkana“ razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, i o elektronskoj naplati putarine na auto-putevima zemalja članica te inicijative.

„Do kraja septembra krećemo sa upotrebom jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći će samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano“, objasnio je Momirović.

Dodao je da je „Otvoreni Balkan“ najbolja regionalna inicijativa u poslednjih trideset godina i da je „ponosan što je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem država koja okuplja, koja nudi bolju perspektivu i koja se ne predaje u borbi za bolju budućnost građana celog regiona“.

U osnovi inicijative „Otvoreni Balkan“ su, kako je rekao, saradnja i povezivanje, zato mora da se ;nastavi izgradnja pruga i puteva koji će spajati ljude, mora da se radi na ukidanju administrativnih barijera između tri zemlje kako bi se olakšao protok ljudi, roba i usluga, a time će tržišta Srbije, Severne Makedonije i Albanije postati atraktivnija za strane investitore.

Makedonski ministar Bočvarski je rekao da se fokus stavlja na realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti železničkog povezivanja, što će dalje omogućiti rast i ubrzani regionalni razvoj prijateljskih zemalja.

Dvojica ministara su razgovarala i o tekućim projektima kao što su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš – Brestovac (granica sa Severnom Makedonijom) i o funkcionisanju integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovci.

https://rs.n1info.com/biznis/testira-se-sistem-zajednicke-enp-u-zemljama-otvorenog-balkana/