“Transparentnost”: Odbačena prijava protiv Drobnjaka koji je u Kukulovcu pozivao na glasanje – Južne vesti

Više javno tužilaštvo u Nišu, kako kažu u organizaciji “Transparentnost Srbija”, odbacilo je krivičnu prijavu protiv direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, koji je desetak dana pred izbore u selu Kukulovce kod Leskovca pozivao na glasanje i obećao izgradnju puta.

Odbačena je i ista prijava organizacije CRTA, iako je, kažu u “Transparentnosti”, „slučaj Kukulovce“ jedan od najilustrativnijih primera zloupotrebe javnih resursa za potrebe izborne kampanje sa poslednjih izbora.

Tužilac je odbacio prijavu uz konstataciju da je Drobnjak u Kukulovcu sa meštanima neformalno vodio razgovor.

Iako je reč o skupu na kojem su javni funkcioneri učestvovali u službenom kapacitetu, a na koji su pozvani i mediji – pišu iz “Transparentnosti”.

Dodaju i da tužilac uopšte nije razmatrao uzročno-posledičnu vezu između najave meštana sela da će da bojkotuju izbore zbog neispunjenih obećanja i brzoj poseti Drobanjaka i gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića.

Obećani su putevi uz rečenicu direktora Puteva kojom ih poziva da gasaju.

Zamenik VJT je utvrdio nespornu činjenicu – da je za asfaltiranjem ulica u selu Kukulovce postojala potreba, ali je kao nesporne činjenice naveo i tvrdnje za koje ne postoji potkrepljenje – „da bi se ti radovi svakako realizovali kroz određeni vremenski period“ i da bi radove „svakako finansiralo JP Putevi Srbije“. Naime, asfaltiranje seoskih ulica uopšte nije obaveza republičkog javnog preduzeća, već za to postoji samo mogućnost kroz „naloge za urgentno održavanje“. Tužilac nije predočio dokaze da je izvođenje konkretnih radova bilo prethodno planirano niti da je za njega postojao projekat – pojašnjavaju u ovoj organizaciji.

Drobnjaga je civilni sektor prijavio za krivično delo “primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem”. Podsećaju da izvršenje tog dela nije povezano sa pozivanjem da se glasa za određenu stranku, niti mora da bude funkcioner neke stranke.

“Transaparentnost” će, kako kažu, povodom nezakonitog postupanja zamenika javnog tužioca uputiti pritužbu VJT u Nišu, kao i disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca.

Podsetimo, sve se ovo dogodilo polovinom juna, nepune 2 nedelje pre izbora koji su održani 21. juna.

Meštani Kukulovca su zapretili bojkotom zbog neispunjenih obećanja, a Drobnjak je tamo bio već dva dana nakon te informacije.

Dok je premijerka Ana Brnabić tvrdila da asfaltiranje ulica u ovom selu nije kupovina glasova, rezultati su pokazali da je izlaznost bila oko 90%, a da je SNS dobio 77,6% glasova.

https://www.juznevesti.com/Politika/Transparentnost-Odbacena-prijava-protiv-Drobnjaka-koji-je-u-Kukulovcu-pozivao-na-glasanje.sr.html