Treći ekspoze, drugi rokovi, ista premijerka – Istinomer

Uglavnom hvaljenje postignutim, uz neizbežno „uradili smo“, „započeli smo“, „nastavićemo“… Naravno, bez podsećanja na broj probijenih rokova i obećanih završetaka.

Međutim, ni prethodna dva ekspozea aktuelne premijerke nisu obilovala konkretnim rokovima koji bi mogli da posluže građanima da prate ostvarenje planiranog i „drže za reč“ predsednicu i ministre. Ipak, čini se, bilo ih je više nego u ovom poslednjem. 

Povezan sadržaj

Kada je u junu 2017. Aleksandar Vučić sa premijerske prešao na predsedničku funkciju, Ana Brnabić je izjavila da upravo on „treba da ima ulogu mentora nad premijerom u prvih nekoliko meseci“, pa je i njen ekspoze većinom bio nadovezivanje na onaj koji je godinu ranije izneo Vučić. Ipak, garnirala ga je i svojim „ključnim rečima“ – digitalizacija i obrazovanje. “Digitalizacija državne uprave i pružanje usluga građanima koji će ih koristiti na jednostavan i brz način jedan je od mojih prioriteta”, istakla je tada Brnabić.

Istinomer, 15. 6. 2020. godine

‘Iako bez preciznijih rokova, Brnabić je najavila da će neki od njenih glavnih ciljeva biti – povećanje izvoza u IT sektoru, veći broj IT stručnjaka, digitalizacija državne uprave i obrazovanja, kao i sveopšte smanjenje digitalnog jaza u Srbiji. U drugom delu izlaganja, aktuelna predsednica Vlade je, između ostalog, govorila i o tome šta će država preduzeti po pitanju kontrole trošenja novca iz državne kase i reforme sistema plata.’

Pominjala je i četvrtu industrijsku revoluciju.

Otvoreni parlament, 28. 6. 2017. godine

‘Ova Vlada će raditi na promeni postojeće paradigme i načina razmišljanja u svakom segmentu društva. Sa četvrtom industrijskom, odnosno digitalnom revolucijom mi imamo šansu da nadoknadimo zaostajanje i uhvatimo priključak sa razvijenim zemljama. Ova tehnološka revolucija fundamentalno će promeniti naše živote. Ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička društva idu u susret promenama i ne zaziru od njih. Duboko verujem da je Srbija spremna da predvodi ceo region u promenama koje slede i stvaranju novih mogućnosti za sve.’

Istinomer je tada pisao da je „utisak da su rokovi za konkretne planove izostajali kad god je to bilo moguće, pa je prvi deo ekspozea protekao u uveravanju da je digitalizacija važan proces koji će odrediti razvoj Srbije u narednim decenijama kao i da obrazovanje mora promeniti načine usvajanja znanja – umesto teorijskog, neophodno je da se stiču funkcionalna znanja“.

Povezan sadržaj

Drugi deo ekspozea bio je nešto konkretniji.

Otvoreni parlament, 28. 6. 2017. godine

‘Ova Vlada planira da nastavi rigoroznu kontrolu trošenja novca i održi fiskalnu disciplinu i odgovornost u upravljanju javnim finansijama. Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod 1%. To nas dovodi u rang fiskalno najodgovornijih zemalja.Sa daljim rastom BDP-a i niskim deficitom planiramo da do kraja mandata ove Vlade nivo javnog duga spustimo ispod 60% BDP-a.’

Obećala je tada da ćemo „do kraja ove godine imati i više od 102 kilometra auto-puta na pravcu od Obrenovca do Preljine“. Ipak to se desilo tek u avgustu 2019. Iznela je tada i dva obećanja za prvih 100 dana rada Vlade.  Jedno od njih bilo je donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, što je ostvareno u obećanom roku, za razliku od najavljenih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i Zakona o radu. 

Novi ekspoze, stara obećanja

Nešto više od tri godine kasnije, krajem oktobra 2020, ponovo je Brnabić u Skupštini predstavljala ekspoze, a i ovog puta dominirao je utisak da „premijerka računa na zaboravnost građana“, jer se opet hvalila postignutim rezultatima izostavljajući podatke koji na njih bacaju drugačije svetlo.

Predstavljanje ekspozea, 2020 / Foto: FoNet

Istinomer, 29. 10. 2020. godine

‘Obavezno formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, pojačana borba protiv korupcije i kriminala, platni razredi, socijalne karte, pomoć porodicama sa decom – samo su neke od tema koje je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pomenula u novom ekspozeu. Iste stvari gotovo istim rečima obećavala je i u prethodnom ekspozeu, a ni deo toga u međuvremenu nije ostvaren.’

„Na međunarodnom planu, Srbija je postala zemlja koja se poštuje i koja se uvažava, zemlja koja vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uslovi“, nabrajala je mandatarka. 

Povezan sadržaj

Pred iznošenje ekspozea, 2020 / Foto: FoNet

Ponavljala je obećanje o izgradnji pruge Beograd-Novi Sad, obećavala uvođenje platnih razreda, ali i tvrdila da će se brže raditi na reformi javnih preduzeća.

Istinomer, 28. 10. 2020. godine

‘Moramo brže raditi na reformi javnih preduzeća i ovo smo već pokrenuli u saradnji sa našim partnerima kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond. Ovo će biti važno ne samo zbog pomoći u budžetu, već će značajno podići sveukupnu konkurentnost naše privrede.’

Neizostavni deo ekspozea i 2020. bila je izgradnja infrastrukture, uz navođenje radova koji su u toku, ali bez konkretnih rokova za njihov završetak.

Istinomer, 28. 10. 2020. godine

‘Započeli smo izgradnju još 290 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Nastavili smo izgradnju auto-puta ‘Miloš Veliki’ do Požege, započeli izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine, gradimo deonicu Ruma-Šabac-Loznica i auto-put od Beograda ka Sarajevu, deonicu Kuzmin-Sremska Rača. Valjevo povezujemo sa auto-putem ‘Miloš Veliki’ deonicom Iverak-Lajkovac. Uskoro završavamo i poslednju deonicu na brzoj saobraćajnici Kragujevac-Batočina, a radovi su u toku i na obilaznici oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj Potoka.’

Napominjala je da kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2022, da će prva faza radova na Kliničkom centru Srbije biti gotova 2021, a da „uskoro očekujemo“ početak radova na kompletnoj rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Vojvodine.

Predstavljanje ekspozea, 2020 / Foto: FoNet

Najavila je da 2021. počinje izgradnja Fruškogorskog koridora, metroa u Beogradu i „Auto-puta mira“, deonica Niš-Pločnik; da se nastavlja priprema projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brze saobraćajnice Sombor-Kula-Vrbas-Bečej-Kikinda, kao i da do 2023. godine treba da započnu radovi na auto-putu „Vožd Karađorđe“ i izgradnji južnog kraka auto-puta Beograd-Sarajevo, deonica Požega-Užice-Kotroman. 

Polaganje zakletve, 2022 / Foto: FoNet
Većina ovih najava mogla je da se nađe i u aktuelnom ekspozeu, jer su radovi na infrastrukturi i ovoga puta bili verovatno njegov najkonkretniji deo. Sa novim rokovima i bez podsećanja na stare, naravno.

Otvoreni parlament, 25. 10. 2022. godine

‘Naš plan je da u narednih godinu dana završimo pet auto-puteva i brzih saobraćajnica, uključujući deonicu Moravskog koridora do Kruševca, Surčin–Novi Beograd, na auto-putu Miloš Veliki, obilaznicu oko Beograda do Bubanj potoka, brzu saobraćajnicu Valjevo-Lajkovac i auto-put od Rume do Šapca.’

  

Naslovna fotografija: Fonet

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTGh0dHBzOi8vd3d3LmlzdGlub21lci5ycy9hbmFsaXplL3RyZWNpLWVrc3BvemUtZHJ1Z2ktcm9rb3ZpLWlzdGEtcHJlbWlqZXJrYS_SAQA?oc=5