Trgovište još čeka most – N1 Info

Meštani sela Trgovište, koje je od Kraljeva udaljeno samo desetak kilometara, već godinu dana prelaze preko korita reke, jer im put i most nisu napravljeni nakon prošlogodišnjih poplava. Starija populacija meštana, koja uglavnom živi u ovom selu, ugrožena je, jer hitna služba može da se probije do njih osim ako je rečica niskog vodostaja. Od lokalnih vlasti u Kraljevu, kako kažu, sve vreme su slušali samo obećanja.

Nezapamćena bujica prošlog leta, teško je oštetila jedinu saobraćajnicu od Kraljeva prema selu Trgovište, na južnoj padini planine Kotlenik, ostavivši tridesetak meštana ovog sela, bukvalno odsečene od sveta. Ali, ne samo što meštani teško stižu do grada, nego je i neverovatno teško doći do njih. Bez terenskog vozila, retki se usuđuju da krenu do ovog sela. A Trgovište je udaljeno od Kraljeva, svega desetak kilometara.

“Čim padne malo veća kiša, kolima ne može da se pređe. Ni Lada niva ne pomaže. I onda idemo preko drvenog mosta, a sa druge strane nas sačeka neko sa kolima. Snalazimo se. Pre nekoliko dana je čovek pao sa stuba, i pozvali smo hitnu pomoć. Ali, kako ih pozovete i kad čuju da se radi o Trgovištu, znaju kakav je put. Izbegavaju, ali tada su morali da dođu, pa su i vozilo oštetili”, kaže Miodrag Milašinović.

Meštani, koji su uglavnom penzioneri, primorani su da skakuću sa kamena na kamen, ne bi li prešli rečicu. A kada ona nadođe, onda se prelazi preko improvizovanog mostića, koji su sami napravili od oborenih stabala.

“Obećavali, obećavali, ali od toga nije bilo ništa. Obraćali smo se gradskoj vlasti. Gradonačelnik jeste dolazio dva puta da to snimi i vidi. Ali, od tada ništa. Obećanje – ludom radovanje. Ovih 300 metara puta i ovaj most ako ne može da se napravi za nas koji tu živimo, onda je žalosno”, kaže Slavica Jeremić iz Trgovišta.

Bujica je u Trgovištu, prošlog juna odnela put u dužini više od kilometar, tako da umesto puta sada postoji rečno korito. Na sednici Gradskog štaba je tada rečeno da se preduzimaju mere da se, u što kraćem vremenskom roku, taj deo puta osposobi. Nikada se to nije dogodilo.

„Posledice junskih poplava su bile velike. Zbog toga su „Putevi Srbije“ preuzeli posao rekonstrukcije puteva i izgradnje mostova. Do sada smo se im se više puta obraćali zbog pomenutog puta, ali i još nekih koji su stradali u poplavama“, kaže za N1 Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Pre tri decenije meštani Trgovišta su bili ohrabreni idejom da bi njihovo selo moglo postati vazdušna banja. Postoji dokumentacija koja je potvrdila da i u vreme rada velikih industrijskih postojenja u Kraljevu, Fabrike vagona i Magnohroma, nije bilo ni jedne čestice koja bi ugrozila ovo područje. A s druge strane, potvrđeno je prisustvo ruže mediteranskih i kontinentalnih vetrova u ovom pojasu Kotleničkog venca.

http://rs.n1info.com/Vesti/a605249/Trgoviste-jos-ceka-most.html