U planu još četiri brze saobraćajnice, evo koje gradove će da povežu – Večernje Novosti

Z. R. | 17. septembar 2019. 21:02 |

Već se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji i izrazila nadu da će sledeće godine moći da se razgovara o načinima finansiranja

JAVNO preduzeće „Putevi Srbije“ raspisalo je javne nabavke za izradu dokumentacije za četiri brze saobraćajnice. Objavljen je tender za Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora i Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice Paraćin – Zaječar – Negotin. Traže i stručnjake koji će uraditi Prethodnu studiju opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brzih saobraćajnica Golubac – Donji Milanovac – Brza Palanka, kao i Kladovo – Negotin. Radiće se i Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje puta od Kragujevca do veze sa državnim putem E-761 u Mrčajevcima.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je u julu, prilikom posete Zaječaru, rekla da će projekat izgradnje puta od Paraćina do Zaječara biti deo velikog investicionog plana, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ona je istakla da se već radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji i izrazila nadu da će sledeće godine moći da se razgovara o načinima finansiranja. U konkursnoj dokumentaciji za tender navedeno je obrazloženje da ova magistrala predstavlja primarni pravac za povezivanje zaječarskog i negotinskog regiona sa Koridorom 10.

Pročitajte još –Putevi Srbije: Tokom leta na putevima 12.577.351 vozilo

Razmatra se i potreba za izgradnju trase Golubac – Donji Milanovac – Brza Palanka, kao i povezivanje Kladova i Negotina. Zbog toga će biti urađena Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje ovih brzih saobraćajnica.

„Putevi“ traže i autora za Prethodnu studiju opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje državnog puta od Kragujevca do Mrčajevaca. Ministarka Mihajlović je nedavno izjavila da će izgradnja 35 kilometara brze saobraćajnice početi iduće godine i da će koštati 150 miliona evra. Ona je kazala da će se deonica Kragujevac – Mrčajevci povezati s deonicom Preljina – Kraljevo.

Pročitajte još –POGLEDAJTE: Spisak svih regionalnih i lokalnih puteva koji dobijaju novi asfalt

IZ BUDžETA ZA KORIDORE

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić najavila je u ponedeljak da će deo budžetskih prihoda biti usmeren u infrastrukturne projekte – Moravski koridor i auto-put „Miloš Veliki“.

– Izdvajamo oko 120 miliona evra za Moravski koridor i očekujem da izgradnja deonice Pojate – Preljina počne već u oktobru – rekla je premijerka. – Drugi infrastrukturni projekat je auto-put „Miloš Veliki“ – deonica od Čačka do Požege. Izgradnja je počela proletos, a utvrđen je novi rok, kraj 2021. godine, na kojem je insistirao predsednik Aleksandar Vučić.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:818748-U-planu-jos-cetiri-brze-saobracajnice-evo-koje-gradove-ce-da-povezu