U Skupštini Srbije održana komemoracija Muameru Zukorliću – Društvo – Dnevni list Danas – Danas

U Skupštini Srbije danas je održana komemoracija povodom smrti lidera Stranke pravde i pomirenja, poslanika i potpredsednika Skupštine Srbije i nekadašnjeg muftije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Na komemoraciji, kojoj su prisustvovali članovi Zukorlićeve porodice, poslanici i predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora govorili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Vučić je podsetio na životni put Zukorlća i rekao da je on uvek podržavao povezivanje, izgradnju puteva i ono prlibližavanje koje omogućava da jedni druge doživljavamo kao komšije i prijatelje.

Vučić je rekao da je Zukorlić, najveći deo života, i kada je bio muftija i kada je bio poslanik, posvetio školama, univerzitetu i znanju, i kako je naveo, vratima kojima se zatvara put mržnji.

„Kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja i puteva“, rekao je Vučić.

Naglasio je da posle njega ostaje velika pouka da, kako je naveo, ono što uradimo može da bude večno.

Prema njegovim rečima, posle Zukorliičeve smrti, svakako ostaje praznina, ali i naučene lekcije od njega.

Istakao je da je sa Zukorlićem često razgovarao.

„Viđali smo se ne retko, nekada smo imali žučne rasprave, nekada plodonosne razgovore. Ali smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima“, rekao je on.

Poručio je porodici Zukorlića da neće biti zaboravljen.

„Neka mu je rahmet i slava“, rekao je  predsednik Srbije.

Dačić je rekao da je prerani odlazak Zukorlića ostavio veliku prazninu u, kako je naveo, životu svakog od nas, a naročito u poltičkom i društvenom životu.

On je naveo da je Zukorlić bio sledbenik Božje reči i da je to bio njegov životni izbor.

„Ujedno je bio i rođeni predvodnik, čovek sa energijom i vizijom boljeg i humanijeg društva“, rekao je on.

Naveo je da je bio jedan od malobrojnih koji je razumeo da bavljenje društvenim poslovima, pa i politikom nisu sami sebi cilj već da je cilj pomoći drugima oko sebe.

Sin Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić zahvalio je Vučiću i Dačiću na lepim rečima.

Zahvalio je svima koji su bili na dženazi (sahrani) i ukopu Zukorlića, a posebno kako je rekao, pripadnicima srpskog naroda koj su porodici slali poruke podrške.

„Poltiku je akademik, muftija Zukorlić izgradio na univerzalnim vrednostim tolerancije, suživota, mira i progresa, a snagu je crpeo u veri u jednog Boga“, rekao je on.

Najavio je da će sledbenici ići njegovim putem.

„Politika, umesto politike ili-ili, partneri, a ne poltroni i nikako nacional-populistika i to je putokaz kojim ćemo mi, njegovi sledbnici da koračamo“, rekao je on.

Sin Muamer Zukorlića je rekao da je on partnersku politiku bio uspostavio samo sa dva lidera, pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem i aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zukorlić je preminuo 6. novembra u 51. godini života, a sahranjen je danas u rodnom selu Orlje u opštini Tutin.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/u-skupstini-srbije-odrzana-komemoracija-muameru-zukorlicu/