U Srbiji će se graditi najveći vetropark u Evropi: Proizvodiće struju za pola miliona ljudi – B92

Subotica — Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane Maestrale Ring.

Izvor: ekapija.com

Foto: Epa, Ingo Wagner

Foto: Epa, Ingo Wagner

Investicija je vredna 700 miliona evra,a finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark Maestrale Ring, čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energija koje pripada italijanskoj Fintel Energija Group S.p.a.

Plan će izraditi Javno preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projektura doo Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

„Projekat Maestrale Ring će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu“, rekao je Đovaneti, prenosi eKapija.

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistočnom ataru administrativnog područja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta. Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da vetropark koji će da se gradi u Čantaviru moći će da proizvede 600 MW električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

!U narednom planskom periodu potrebno je stimulisati razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), čime će se znatno uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu i očuvanje prirodne i životne sredine. Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte“, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane Maestrale Ring.

Planom se definišu pravila uređenja i pravila građenja posebno za realizaciju sledećih sadržaja:

– Vetroelektrana – sistema od više vetrogeneratora za proizvodnju električne energije uz pomoć vetra

– Trafostanica 400/x kV

– Okvirna trasa 400 kV dalekovoda koji povezije trafostanicu sa prenosnim sistemom Elektromreža Srbije

– Podzemne energetske i telekomunikacione kablovske mreže koja međusobno povezuje vetrogeneratore i čitav kompleks povezuje sa mestom za isporuku proizvedene energije u elektroenergetsku mrežu i omogućava upravljanje vetroelektranom

– Sistem pristupnih saobraćajnica čija izgradnja predstavlja privremenu rekonstrukciju ili ojačanje postojećih atarskih puteva za potrebe tehnološkog postupka izgradnje i održavanja vetroelektrane.

Inače, Fintel Energija A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gde posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=12&dd=25&nav_id=1634810