USAID za 20 godina uložio 882 miliona dolara u podršku razvoju Srbije – Radio Slobodna Evropa

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da je u prethodnih 20 godina uložila 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći vlade SAD u tom periodu.

Povodom 20. godišnjice partnerstva sa Srbijom, USAID je naveo 28. oktobra da „sa ponosom obeležava taj izuzetno važan jubilej“.

Direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric rekla je, kako se navodi, da je misija koju predvodi u prethodne dve decenije izgradila snažna partnerstva koja su doprinela pokretanju reformi „potrebnih Srbiji kako bi postala lider ekonomskog razvoja i stabilnosti na Balkanu“, navodi se u saopštenju.

„Veoma nas raduje napredak koji smo napravili u prethodne dve decenije i što smo uspeli da pokrenemo reforme koje su imale odeka u svim segmentima društva. Nastavljamo da zajedno stvaramo i u periodu koji je pred nama“, rekla je Fric.

U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje u cilju unapređenja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i pružanja podrške nastojanjima Srbije da postane članica Evropske unije.

Postojeći programi USAID, ocenjuje se, pomažu privredi Srbije da bude konkurentnija, doprinose jačanju vladavine prava i unapređenju sposobnosti državnih institucija da služe građanima, podržavaju slobodne medije i civilno društvo i pomažu u borbi protiv korupcije.

Kako se navodi, USAID je obezbedio i više od devet miliona dolara pomoći Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije korona virusa.

Ta pomoć je obuhvatala nabavku ambulantnih vozila, medicinske opreme i kontejnera za testiranje do saradnje sa Crvenim krstom Srbije i UNICEF-om radi pomoći najugroženijim porodicama.

Među ključne rezultate podrške od 2001. godine, USAID svrstava saradnju sa lokalnim zajednicama, koja je uključivala 5.000 projekata između 2001. i 2007. godine.

Ti projekti, koje su same lokalne zajednice odabrale, obuhvatali su renoviranje škola, vrtića i mesnih zajednica, izgradnju puteva i jednog mosta.

USAID je, dodaje se, pomogao osnivanje Nacionalne alijanse za lokani ekonomski razvoj (NALED) kako bi bio uspostavljen dijalog kompanija, lokalnih samouprava i državnih institucija.

„Kroz Opportunity banku, obezbedili smo da mikro i mala poljoprivredna preduzeća dobiju pristup finansiranju. Odobreno im je preko 785 miliona evra kredita što im je pomoglo da otvore novih 56.000 radnih mesta i da zadrže 280.000 radnih mesta. Podrška agrobiznisima da osvoje nova izvozna tržišta i uspeju na njima donela je novih 120 miliona dolara vredne prodaje srpskih poljoprivrednih proizvoda“, navodi USAID.

Američka agencija dodaje da je pomogla i sudovima, da smanje broj starih predmeta za 50 odsto i da unaprede efikasnost i transparentnost u radu. USAID je podržao više od 500 organizacija civilnog društva kako bi realizovale pozitivne promene u svojim sredinama i sarađivao sa više od 250 medija, pružajući im podršku na unapređenju profesionalizma u radu i osnaživanju njihove finansijske održivosti, navodi se.

https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-sad-saradnja-investicije/31534106.html