„Važna informacija za sve građane“; Momirović za B92.net o sektoru sa najvećim rastom u Srbiji – B92

Građevinarstvo je motor privrednog rasta Srbije, poručuje za B92.net ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Izvor: B92

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

„Ja sam veoma ponosan što sam na čelu sektora koji u drugom i trećem kvartalu ove godine nastavlja da beleži najveći relativni rast i tako doprinosi rekordnom BDP-u i kreiranju novih radnih mesta“, dodaje on.

Važnost izgradnje novih auto-puteva i rekonstrukciju železnice neretko pominje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. S tim u vezi, pitali smo ministra koliko ulaganja u infrastrukturu utiču na život građana, te kakve rezultate beleži sektor građevinarstva.

„Građevinarstvo je u drugom kvartalu 2021. godine imalo najveći relativni rast u poređenju sa drugim sektorima i iznosio je 17,7%. Ono što je izuzetno važna informacija za sve građane Srbije, za sve ljude koji rade u građevini, jeste da će prema procenama Republičkog zavoda za statistiku u trećem kvartalu građevinarstvo ovaj trend nastaviti i dodatno osnažiti sa 26,2% rasta“, kaže ministar Momirović za naš portal.

„To je trebalo uraditi pre 30, 40 godina“

Ističe da najveći investicioni talas u izgradnju infrastrukturnih projekata počinje da daje rezultate, jer generiše ogroman obim poslova i obrt ogromne količine sredstava.

„Velikim radovima upošljavamo veliku količinu radne snage i donosimo posao brojnim firmama iz građevinarskog sektora, čime doprinosimo stabilnosti čitavog sistema. Svaki veliki infrasrukturni projekat donosi dodatnu vrednost dok traje sama izgradnja, a prava vrednost nastaje tek kad se pusti u funkciju“, navodi naš sagovornik.

Na pitanje da li i ostali sektori prate dobre rezultate iz građevinarstva, Momirović kaže da je u avgustu 2021. obim saobraćaja na auto-putevima u Republici Srbiji povećan za 27,4 % u odnosu na isti mesec prethodne godine (avgust 2020). Prihod od putarine, dodaje, zabeležio je povećanje od 47% u odnosu na isti mesec prethodne godine (avgust 2020).

„Rezultati govore u prilog tome da moramo da nastavimo izgradnju auto-puteva, jer su građani i privreda počeli masovno da koriste postojeće kapacitete, koji su ponekad i nedovoljni. Možete li da zamislite kakvi će rezultati biti kada premrežimo Srbiju novim auto-putevima i završimo zaopočete brze saobraćajnice“, pita Momirović.

Zanimalo nas je i u kom pravcu će da idu ulaganja u transportnom sektoru.

„Jedan od najinteresantnijih sektora za ulaganje jeste rečni transport, gde beležimo isto odlične rezultate, što nam velike nade u budućnosti. U prvih šest meseci ove godine zabeležen je povećan obim teretnog vodnog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine. Na rekama u Srbiji pretovareno je 7,8 miliona tona tereta, što predstavlja rast od 8,3% u poređenju sa prvim polugodištem 2020. godine“, poručuje ministar.

„Cilj je zatvaranje železare i termoelektrana, a ne Rio Tinta“

Do 2024. Srbija će, tvrdi on, uložiti skoro pola milijarde evra u razvoj rečne infrastrukture, u rekonstrukciju brodskih prevodnica „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“, proširenje kapaciteta luka u Sremskoj Mitrovici, Bogojevu i Prahovu, uređenje plovnog puta reke Save i Dunava.

„U planu su i izgradnja nove luke u Beogradu i proširenje luke Novi Sad. Cilj ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i cele Vlade da Dunav i Sava budu plovni cele godine i da se udvostruči učešće rečnog transporta u ukupnom prevozu robe“, zaključuje Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=09&dd=10&nav_id=1920389