VIDEO: Uništena signalizacija od Kovilova do Padinske Skele, „Putevi Srbije“ traže oštrije kazne – 021.rs Novosadski informativni portal

Poslednjih dana je na deonici od petlje Kovilovo do raskrsnice za Padinsku Skelu oštećena vertikalna saobraćajna signalizacija u vrednosti od skoro pet miliona dinara, kažu u „Putevima Srbije“.

Oštećeno je ukupno 63 saobraćajnih znakova – trouglastih 12, kružnih 35, kvadratnih šest i pravougaonih 10, kao i 22 table za vođenje i upućivanje saobraćaja. 

Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih i uništenih saobraćajnih znakova, putokaznih tabli, smerokaza i ostale saobraćajne signalizacije i opreme iznosi više od 140 miliona dinara, odnosno više od milion evra na teritoriji cele Srbije, navode u ovom preduzeću.

Uz prosečnu vrednost saobraćajnog znaka odnosno table na godišnjem nivou ukrade se više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli.

„Ako uzmemo u obzir da cena presvlačenja jednog kilometra puta u proseku košta oko 12 miliona dinara, možemo zaključiti da bismo godišnje mogli da rehabilitujemo 12 km puta za iznos utrošenih sredstava za ukradenu i oštećenu saobraćajnu signalizaciju. Naglašavamo da krađa, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju, te kazne za takva krivična dela bi trebalo da budu oštrije! Putevi, saobraćajna signalizacija i oprema su javno dobro. Javno dobro je imovina svih građana i razlog više da svi zajedno aktivno učestvujemo na čuvanju zajedničke imovine“, navode u „Putevima Srbije“.

Preduzeće apeluje da se sve nadležne institucije, mediji i sami građani uključe u akciju koja bi pomogla da se sačuvaju materijalna sredstva uložena u izgradnju i održavanje puteva Srbije, sa ciljem da se obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/247139/VIDEO-Unistena-signalizacija-od-Kovilova-do-Padinske-Skele-Putevi-Srbije-traze-ostrije-kazne.html