Vožd Karađorđe: Auto-put ili kombinacija sa brzom saobraćajnicom? – B92

Beograd — Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će se ove godine raditi idejni projekat za saobraćajnicu Vožd Karađorđe i da postoje dve varijante.

Izvor: Tanjug

Foto: Ilustracija, Depositphotos, bogdan.hoda

Foto: Ilustracija, Depositphotos, bogdan.hoda

Ministarka je izjavila da još nije odlučeno da li će Vožd Karađorđe celom dužinom biti auto-put ili će biti kombinacija auto-puta i brze saobraćajnice.

„Da li će sve biti auto-put ili će biti delova gde će biti auto-put, a delova gde će biti brza saobraćajnica, videćemo“, rekla je ona.

Mihajlović je, govoreći o realizaciji obnove hiljadu kilometara puteva na osnovu kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i sredstava budžeta Republike Srbije, rekla da je taj kredit iskorišćen oko 50 procenata.

„I to ne greškom ili problemima Puteva Srbije ili Vlade Srbije nego zbog problema sa projektantskim kućama“, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da se one ili nisu javljale ili, i kad bi se javile na javne pozive, nisu mogle da ispune uslove.

„Zbog toga još uvek neki kilometri nisu završeni“, rekla je ona.

Ona je najavila da počinje novi projekat za pet hiljada kilometara lokalnih puteva, gde će Ministarstvo da bude investitor u realizaciji i kako je dodala, onda će kontrola izgledati potpuno drugačije.

Odgovarajući na interesovanje poslanika o mini-hidroelektranama, Mihajlovićeva je rekla da se izmene Zakona o planiranju i izgradnji odnose na postrojenja na biomasu u sklopu poljoprivrednih gazdinstava, a ne na MHE.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=01&dd=29&nav_id=1648233