Vučić: Dolazak „Šangdong Linglong“ znači više puteva i izgradnju brzih saobraćajnica – Danas

Kamen temeljac za izgradnju kineske fabrike „Šandong Linglong“, koja će prema najavama proizvoditi 13 miliona guma godišnje, postavljen je danas u Zrenjaninu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: FoNet/Kabinet predsednika

Fabrika će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, a u nju će biti uloženo 800 miliona evra.

Vučić je na ceremoniji polaganja kamena temeljca rekao da će cela Srbija imati koristi od kineske fabrike „Šangdong Linglong“, navodeći da ne bi ni došla u Zrenjanin da Srbija nije imala podršku kineske države i predsednika Kine Si Đinping.

On je kazao da Srbija nije bila prva na listi izbora „Šandong Linglong“, ali da se uspešno izborila da pokaže da ipak jeste pravo mesto za njih.

„Kada sam prvi put video i upoznao gospodina Vanga (Fenga) rekao sam sebi – ovo je mnogo energičan i ambiciozan čovek fascinantnih uspeha, ali mnogo težak za pregovore i razgovore. Ali bili smo uporni, borili se iz dana u dan želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za Linglong. Imali smo za to podršku kineske države“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da dolazak „Šangdong Linglong“ u Srbiji znači više puteva i izgradnju brzih saobraćajnica u zemlji.

„Uvezaćemo središnji Banat sa centrom Južne Bačke. Zrenjanin će biti svuda i na svakoj putnoj i železničkoj mapi. To će olakašti dolazak investitora u ovaj grad“, kazao je Vučić.

Vučić je zamolio predsednika te fabrike Vanga Fenga da kaže i neku lepu reč o Srbiji predstavnicima Folksvagena, za koje „Šangdong Linglong“ poroizvodi gume.

Predsednik Srbije rekao je da se srpski narod ponosi činjenicom da su im Kinezi iskreni prijatelji.

„Mi Kineze volimo, Kinu volimo. Uvek su dobrodošli u našu zemlju“, poručio je Vučić.

Fabrika „Šandong Linglong“ biće izgrađena na 500.000 kvadratnih metara i biće najveća fabrika guma u ovom delu Evrope.

http://

View this post on Instagram

„Bili smo uporni, borili smo se iz dana u dan da dokažemo da je Srbija pravi izbor za kompaniju Ling Long. Srbija pruža najbolje moguće uslove, imamo ljude koji su lojalni i vredni, a država će pomoći više nego bilo koja u regionu. Nije to samo 1.200 radnih mesta i nije samo najveća investicija ovde u Banatu, to je činjenica da će Zrenjanin moći da ulaže više, da ima veće plate, nove puteve, šetališta. Postoji nešto fantastično sa snovima posebno kad verujete u njih i ne odustajete. Zahvaljujući ovaj investiciji taj san je postao java; i ono što je najvažnije snovi se naročito ostvaruju kada su zajednički, kao ovaj. Zajedno sa partnerima iz Kine, otvorićemo najmoderniju fabriku, počinjemo veliki posao koji znači život za Zrenjanin, za Srbiju.“ – predsednik Vučić na polaganju kamena temeljca za fabriku „Shandong Linglong Tyre Co Ltd“ #BudućnostSrbije #theFutureofSerbia

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Vučić: Srbija sada u konkurenciji pet zemalja za dolazak Folksvagena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija prvo bila u konkurenciji osam a zatim u konkurenciji pet zemalja u koju bi došao nemački automobilski gigant Folksvagen.

„Nadam se da ćemo ući u poslednje tri, kasnije u poslednje dve zemlje“, rekao je Vučić obraćajući se narodu u Lazarevu, kod Zrenjanina, koji obilazi u okviru kampanje „Budućnost Srbije“.

On je istakao da ako bi Folksvagen došao u Srbiju, onda bi to bio najveći rezultat.

„Ako bi se slučajno dogodilo da to uspemo, to bi bio najveći rezultat i onda bih s ponosom mogao da kažem da sam svoj posao završio“, kazao je Vučić.

Povezani tekstovi

https://www.danas.rs/drustvo/vucic-dolazak-sangdong-linglong-u-srbiji-znaci-vise-puteva-i-izgradnju-brzih-saobracajnica/