Vučić i „Džonsonov“ bager otvorili radove na Moravskom koridoru – N1 Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku radova na izgradnji Moravskog koridora, a direktoru „Puteva Srbije“ Zoranu Drobnjaku rekao je da je bager, koji se nalazi na gradilištu, vozio i britanski premijer Boris Džonson. „Pa vidiš kako ih je rasturio na izborima“, rekao je Vučić Drobnjaku na otvaranju radova kod Kruševca.

Vučić je najavio da će za dve godine biti gotov auto-put od Pojata do Kruševca, krajem 2022. godine deonica Čačak – Kraljevo i da će do 2023. godine biti završena i deonica od Kraljeva do Kruševca. Prema njegovim rečima, za samo dve godine od Beograda do Kruševca stizati da sat i po vremena.

On je dodao da je ponosan na sve što je do sada urađeno i istakao “Svuda ćemo moći da idemo autoputem“.

Izgradnjom novog autoputa, objasnio je Vučić, biče regulisan i 41 kilometar toka Morave, i time zauvek rešen problem poplava na području Kraljeva i Tretenika. Kako je dodao, put će biti najširi u Srbiji, širok oko 30 metara, a to što će biti „digitalan“ znači da će se svuda videti obaveštenja o tome da li je negde bio udes, gužva ili upozorenje na klizav kolovoz.

„Ovim donosimo život i vraćamo život koji smo gubili od devedesetih. Hoćemo da vratimo naše ljude iz inostranstva i da zadržimo ostale. To neće moći bez autoputa“, konstatovao je on.

Moravski koridorIzvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić je građanima kruševačkog i kraljevačkog kraja poručio da im Moravski koridor donosi budućnost, i njima i njihovoj deci. On je napomenuo da je za sedam godina taj kraj posetio 64 puta, „više nego svi zvaničnici od 1945. godine.

Vučić je rekao da će Moravski koridor od Pojata do Preljine koštati 745 miliona evra i da je ta cena postignuta posle teških pregovora Vlade. Ocenio je da je sve urađeno na transparentan način i upitao gde se to pojavila cena Moravskog koridora od 400 miliona evra.

Vučić je zahvalio ambasadorki Britanije Šan Meklaud i američkom ambasadoru Entoniju Godfriju jer smo, kako je rekao, zahvaljujući njima dobili izuzetno povoljne kredite.

Početku radova na izgradnji Moravskog koridora prisustvuje ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, američki ambasador Entoni Godfri, britanska ambasadorka Šan Meklaud, direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak i v.d. direktora „Koridora Srbije“ Zoran Babić.

Izgradnja autoputa Pojate-Preljina (Moravski koridor) dužine 112,3 kilometra počela je kod Kruševca, a radovi bi trebalo da budu završeni za četiri godine. Ta saobraćajnica će povezati sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi – Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac, kao i Koridor 10 i autoput „Miloš Veliki“ (Koridor 11).

Moravski koridorIzvor: Koridori Srbije

Vlada Srbije je sa američko-turskim konzorcijumom Behtel-Enka 5. decembra potpisala komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora u vrednosti od 745 miliona evra, a predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Kruševac auto-putem bude povezan sa Koridorom 10, za manje od tri godine da se Kraljevo i Čačak povežu sa „Milošem Velikim“, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Pored izgradnje autoputa, projekat obuhvata i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Autoput Pojate-Preljina sastojaće se iz tri deonice: Pojate-Kruševac (27,83 kilometara), Kruševac-Adrani (53,88 kilometara) i Adrani-Preljina (30,66 kilometara).

Maksimalna dozvoljena brzina na toj saobraćajnici biće 130 kilometara na čas, a imaće 11 petlji i 130 drugih objekata, 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust. 

http://rs.n1info.com/Biznis/a552543/Vucic-i-bager-otvorili-radove-na-Moravskom-koridoru.html