Vučić: Imamo na stolu predlog Francuske i Nemačke za Kosovo – N1 Info

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se naciji iz Palate „Srbija“ u Beogradu, da na stolu imamo predlog Nemačke i Francuske za Kosovo koji predviđa da Priština postane članica UN, bez formalnog priznjanja Beograda. Rekao je da je Srbija spremna da razgovara, ali da je članstvo Kosova u UN neprihvatljivo za Beograd. Vučić je kazao i da će 2. ili 3. novembra početi procedura prijema Kosova u Savet Evrope. Ono što nosi sve klastere i sva poglavlja u pregovorima sa EU jeste situacija na Kosovom, i jeste usklađivanje naše sa spoljnom politikom EU, podsetio je predsednik. Naglasio je da će se Srbija, po pitanju uvođenja sankcija Rusijim, rukovoditi svojim interesima i da „nikome ništa ne dugujemo“.

Kada je reč o energetici, Vučić je ocenio da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan partner zbog čega će Srbija krenuti u izgradnju novih naftovoda, od kojih će prvi biti izgrađen od Novog Sada do Mađarske.

Naglasio je i da je situacija sa snabdevanjem gasom i strujom stabilna, te da Srbija već deset dana nije prinuđena da uvozi električnu energiju.

Vučić je podsetio i da će penzije biti uvećane u dva navrata – u novembru i januaru – kao i da će od 1. januara biti povećane plate u javnom sekroru.  Najavio je i da će mladima koji se za to prijave, pre Nove godine biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Predsednik je naglasio da Srbija dosad nije odustala ni od jedne velike investicije, kao i da će u narednih godinu dana biti završeno pet auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Kako je izgledala konferencija predsednika, pogledajte u prilogu Sanje Sovrlić:

https://rs.n1info.com/vesti/aleksandar-vucic-energetska-kriza-nafta-gas-rat-ukrajina-sankcije-rusija-srbija/