Vučić: Najkasnije 1. januara zdravstveni radnici dobiće značajno povećanje plata – Danas

Najkasnije 1. januara zdravstveni radnici dobiće povećanje plata i to neće biti beznačajno, ne jedan, dva ili tri odsto nego značajnije, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Zdravstvenog centra Užice i dodao je da će kompletna rekonstrukcija i dogradnja tog centra koštati oko 80 miliona evra.

Kompletna rekonstrukcija i izgradnja hirurgije i odeljenja urgentne medicine u Zdravstvenom centru Užice procenjena je na oko 80 miliona evra i uključuje izgradnju 40.000 kvadrata, rekao je Vučiću tokom obilaska direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Blagojević je dodao da su potrebne tri godine kako bi sve moglo da se završi do 2025. godine, kako bi Užice dobilo, ako ne Klinički centar, onda „najbolju opštu bolnicu u Srbiji“.

„Za 10 do 12 meseci možemo da pokrenemo radove i tako će Užice moći da postane peti klinički centar u Srbiji“, rekao je potom Vučić okupljenim građanima i zaposlenima u Zdravstvenom centru, uz komentar da ni Klinički centar u Kragujevcu neće koštati toliko, i da će samo onaj u Beogradu biti skuplji.

Najavljujući značajno povećanje zarada zdravstvenim radnicima, Vučić je istakao da je potrebno da sačuvamo sestre i lekare da ostanu u Srbiji.

„Prošle godine je otišlo tri milijarde evra samo na zdravstvo – to kažem da vidite koliko trošimo i koliko ulažemo u zdravstvo“, poručio je Vučić.

Vučić: Do oktobra početak izgradnje obilaznice oko Užica

Vučić je najavio da će do oktobra početi izgradnja 25 do 30 miliona evra vredne obilaznice oko Užica, kao i da se planira put ka Kadinjači i Bajinoj Bašti čija je cena 50 miliona evra, i ocenio da su to stvari koje će menjati život dece građana Užica, obezbediti investicije i njihovu budućnost.

Vučić je na otvaranju sportske hale Krčagovo istakao da je doneta odluka da se gradi 4,85 kilometara obilaznice oko Užica zbog gužvi i zagađenja u tom gradu, i da će biti u profilu autoputa, dok će troškovi izgradnje biti najmanje 25 miliona evra, a verovatnije 30 miliona evra.

„Obilaznicu ćemo da krenemo da radimo najkasnije do kraja oktobra, moći ćete da vidite mašine, i to su stvari koje će promeniti živote vaše dece, garantovati opstanak, dolazak investitora i budućnost“, rekao je Vučić okupljenim građanima.

Najavio je da će biti završen autoput do Pakovraća do kraja ove godine, a do polovine 2022. i do Požege, a da će se, kako je rekao, posle ići od Užica ka Kotromanu i „videćemo šta može da se uradi ka Novoj Varoši, Priboju“.

„Kada je u pitanju put prema Kadinjači i Bajinoj Bašti, radićemo tunel ispod Kadinjače, spojićemo Dub i Dubce, to je oko 50 miliona evra – zato što mislimo da je važno da se razvija turizam, u Užicu, Bašti i tom kraju“, rekao je Vučić.

„To je najvažnije – kada izgradite autoput, onda možemo da pokušamo da dovedemo još jednog velikog investitora u Užice“, poručio je Vučić i dodao da je zbog investitora strašno važno da autoputevima spajamo delove naše zemlje i da idemo ka Višegradu i Crnoj Gori.

Treba da vidimo šta možemo da radimo sa Ponikvama, čak i ako gubimo značajan novac, da vidimo da li možemo da ga osposbimo makar za ATR avione

Dodao je da je prosečna plata u Užicu sada 520 evra i ocenio da „moramo još brže i više da radimo“.

Ocenio je da je sve što je najavio moguće zato što danas Srbija ima više novca i podsetio da će penzioneri dobiti povišicu i poklon 20.000 dinara, a oni i svi građani pomoć u okviru mera podrške građanima i privredi u oporavku od pandemije.

„Da Srbija bude slobodna, samostalna i ponosna na svoj srpski narod i sve ostale građane“, poručio je okupljenim pristalicama u Užicu.

Vučić: Nećemo ostaviti naš narod na cedilu

Pred nama nije lako vreme, povećavaće se pritisci oko Kosova i Republike Srpske, ali moja poruka našem narodu je da će Srbija uvek biti uz njega i ekonomski da pomažemo, ali i na apsolutno svaki drugi način, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Bajinoj Bašti i najavio da će u martu početi kopanje tunela ispod Kadinjače.

Vučić je rekao da ne možemo i nećemo da ostavimo naš narod na cedilu, i da neće biti novih Oluja i Bljeska.

„Srbija je danas drugačija zemlja, drži do sebe i svog naroda, suviše je naš narod propatio i suviše smo ljudi izgubili da bismo to dopustili da se dešava u budućnosti“, rekao je Vučić.

Poručio je da sa svima želimo da čuvamo mir i zajedno gradimo budućnost, ali da nećemo dopustiti ono što se dešavalo ni devedesetih ili za vreme Drugog svetskog rata.

Vučić, koji je tokom dana obišao Užice kao i domaćinstvo Ljuba Blagojevića u selu Pepelj, je u centru Bajine Bašte okupljenima iz tog grada, ali i iz Skelana, Bratunca i Srebrenice obećao da će u martu početi kopanje tunela ispod Kadinjače.

Najavio je da će taj tunel biti završen pre kraja 2023. godine, kao i put Dub- Dubci, dok je u planu i presvlačenje puta između Bajine Bašte i Užica novim asfaltom.

„To je oko 80 miliona evra – samo tunel košta oko 35 miliona evra, put Dub – Dubci oko 20 miliona evra, i preko toga oko 20 do 25 miliona evra dva sloja asfalta za sve između Bajine Bašte i Užica“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Kosjerić biti spojen putem sa Bajinom Baštom, i podsetio da će se istovremeno sa ostalim najavljenim radovima graditi i obilaznica oko Užica, a da će se graditi i put Mitrovac- Mećavnik.

„To je više ulaganja u infrastrukturu Bajine Bašte, a dolazi vam i kanalizacija, imaćete mnogo potencijala za razvoj turizma, i po pet puta više novca nego što ste do sada imali – to je ono što nam je važno. Držite nas za reč, mi ćemo već u martu krenuti sa kopanjem tunela za Kadinjaču“, rekao je Vučić.

„Kad vas pitaju, traže, kada govore grozan je Vučić, samo pitajte za rezultate, kada dobijete povišicu penzija i pomoć države, imamo li više pruga, domova zdravlja, bolnica, samo razmislite o rezultatu a ne tome da li je neko lep i dopadljiv“, rekao je Vučić građanima.

„Kada budete imali rezultate u vidu,a rezultati govore sve, siguran sam da ćete doneti najispravniju odluku za budućnost“, zaključio je Vučić.

Obilasku Užica, pored predsednika Srbije, prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

https://www.danas.rs/drustvo/vucic-najkasnije-1-januara-zdravstveni-radnici-dobice-znacajno-povecanje-plata/