Vučić očekuje da se tramvaji iz Kragujevca nađu i na ulicama gradova Srbije – N1 Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom posete fabrici Simens Mobiliti Cerovac u Kragujevcu, da je ta nemačka kompanija odlučna da Kragujevac postane u budućnosti železnički centar za proizvodnju šinskih vozila u Evropi.

„Ovo je početak. Poseta generalnog direktora Simens mobiliti Mihaela Petera pokazuje jasnu odlučnost Simensa da Kragujevac pretvori u buduće železničko čvorište i čvorište za proizvodnju vozova u Evropi“, rekao je Vučić nakon obilaska fabrike.

Vučić je, zajedno sa direktorom Simensa u Srbiji Udom Ajhlingerom, razgledao tramvaj koji je u Kragujevcu napravljen za Minhen, navodeći da je prvih 10 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu već otišlo u Bremen, da se prave tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen, te da očekuje da se u budućnosti ti tramvaji nađu i na ulicama gradova Srbije.

Nemci ne odlaze kad istekne rok za subvencije

Istakao je i da srpsko-nemačka ekonomska saradnja raste svakoga dana, pa danas nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 71.000 radnika.

„Te kompanije su za nas uvek najsigurnije, jer Nemci gde dođu ne odlaze kada istekne rok za subvencije, oni dolaze u Srbiju da ovde ostanu da rade“, kazao je on.

Najavio je da će se u Kragujevcu uraditi 1,4 kilometara najsavremenije pruge za testiranje na lokaciji pored fabrike kako bi se zadovoljile potrebe Simensa za istraživanje i razvoj i testiranej železničkih vozila, što će koštati više od 20 miliona evra.

Dodao je da će se tu nalaziti i razvojno-istraživački centar Simensa.

„Uradićemo i novu železničku vezu za povezivanje fabrike Simensa i Majnd parka: Sobovica – Lužnice – Majnd park – Batočina, u dužini od 16 kilometara, što je dodatnih 18 miliona evra“, kazao je Vučić.

Podsetio je i da je u Simensu u Kragujevcu zaposleno više od 900 ljudi, uglavnom iz Šumadijskog i Podunavskog okruga.

Novi stadion i rekonstrukcija Klinčkog centra

Vučić je tokom posete Kragujevcu najavio i da uskoro kreće izgradnja stadiona u tom gradu, kišne i fekalne kanalizacije, i rekonstrukcija Kliničkog centra, i ocenio da dolazi „najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju“.

Stadion će, prema njegovim rečima, moći da primi 19.900 gledalaca, biće natkriven, biće „treći-četvrti po veličini u Srbiji i na njemu će moći da se igraju najbolje evropske utakmice jer će imati sve standarde“.

Vučić je ocenio da će stadion biti „prava lepotica“ i novi razvojni program za Kragujevac i Šumadiju.

Istakao je da rekonstrukcija Kliničkog centra teče kako je planirano, da se završava kompletan projekat i da će biti uloženo od 45 do 50 miliona evra kao i da će i to biti „lepotica od kliničkog centra“.

Vučić je rekao da će u obilaznicu oko Kragujevca biti uloženo oko 160 miliona evra, da će se graditi pruga za industrijski park, izmestiti toplana iz centra grada, graditi kišna i fekalna kanalizacija.

„Rešavaćemo i problem Zastava oružja i sve će to biti završeno u narednih godinu, dve, tri, četiri, zavisno od projekta“, rekao je Vučić iz ocenu da „dolazi najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju“.

On je rekao da radovi na „Centru izvrsnosti“ u Kragujevcu, u okviru kojeg će biti „banka matičnih ćelija“, kasne zbog pandemije i jer je Evropska investiciona banka odbila jednog od izvođača radova, pa se traži drugi.

Realizacija nekoliko infrastrukturnih projekata u Kniću

Vučić je izjavio je da će u Opštinu Knić u narednih godinu dana u izgradnju vodovoda biti uloženo 147 milona dinara, odnosno oko 1,2 miliona evra.

On je, prilikom obilaska Knića, naveo i da će se raditi na izgadnji kanalizacije.

„U narednih 12 meseci odredili smo i 110 miliona dinara, odnosno milion evra za obnovu i izgardnju lokalnih puteva“, rekao je Vučić.

Dodao je da od 1. novembra počinje gradnja obilaznice oko Kragujevca, do Vučkovice i spajanje do Mrčajevca, što će, kako je naveo, pomoći i meštanima Knića da budu bolje povezani sa svetom.

Vučić je najavio i da će u Kniću biti izgrađena i multifukcionalna hala sa 500 mesta, koju će moći da koristi Naučno obrazovni centar Šumadijska akademija, ali i u kojoj će sportom moći da se bave osnovci i srednjoškolci iz te varošice, za koju će biti izdvojeno više od 5,3 miliona evra.

https://rs.n1info.com/biznis/vucic-ocekuje-da-se-tramvaji-iz-kragujevca-nadju-i-na-ulicama-gradova-srbije/