Vučić: U junu počinje izgradnja brze pruge od Beograda do Niša – Radio Televizija Srbije

Vučić je u niškoj Sportskoj hali „Čair“ rekao da će u industrijske zone Sever i Sever 2 biti uloženo nekoliko desetina miliona evra kako bi u taj grad, nakon što je u poslednjih nekoliko godina otvoreno osam kompanija, došlo još kompanija.

„Ako se setite vi iz Nišavskog okruga i Niša koliko su nam fabrika uništili, na koliko fabrika su stavili lance i katance, do pre šest ili sedam godina nismo sanjali da možemo da se opravimo. Te 2014. godine, kao predsednik Vlade, razumeo sam koliko je važno da opravimo Niš, jer nema Srbije bez mnogo snažnijeg i jačeg Niša“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je te godine proveo u Nišu sedam dana sa predstavnicima privrede i vlade, a da je tema razgovora bila kako da dovedu investitore, navodeći da je od tada do danas otvoreno osam fabrika.

„Otvorićemo i jedanaestu, dvanaestu i trinestu kompaniju, samo da problem nezaposlenosti ne bude prisutan u Nišu“, rekao je Vučić.

Govoreći o auto-putevima, Vučić je kazao da Niš danas izlazi na mnogo auto-puteva, da je umrežen sa ostalim gradovima u Srbiji, ali i da se od Niša ide do granica Bugarske i Severne Makedonije.

Naveo je da će Niš biti spojen i sa Prištinom, Krušumlijom, Prokupljem.

Vučić je kazao da je u nedelju na železničkoj liniji Beograd – Novi Sad bilo 12.150 putnika i naveo da će brza pruga biti izgrađena i do Niša, a da izgradnja počinje u junu.

„Želimo da na brzoj pruzi od Beograda do Niša imamo i više od 20.000 putnika, s obzirom da će biti veći promet i veći broj stanica“, rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti izdvojeno 424 miliona evra za izgradnju pruge od 180 kilometara do bugarske granice, kako bi Niš bio povezan i sa drugim gradovima u regionu, kao što su Sofija i Istanbul, a ne samo sa Beogradom.

Vučić se izvinio što izgradnja stadiona u Nišu nije počela u martu, kako je ranije najavljeno, i najavio da će početi u maju i da će za taj projekat biti izdvojeno 59 miliona evra.

Istakao je da je mnogo važno u ovim trenucima da Srbija sačuva mir i stabilnost, navodeći da oni nisu „zauvek dati“.

Napomenuo je da je najveći deo investiora u našoj zemlji iz Evrope, kao i da Srbija ostaje na evropskom putu, ali i naglasio da naša zemlja neće učestvovati u „histeriji koja se vodi protiv Rusije“.

„Srbija će čuvati svoje dostojanstvo i svoj ponos, Srbija je bila i ostaće slobodarska zemlja. I ponosan sam što građani Srbije to razumeju, kao i to da mi želimo sami da čuvamo svoje nebo“, podvukao je Vučić.

Dodao je da Srbija sarađuje sa NATO-om, naročito na KiM, ali da nikada neće biti deo Alijanse jer ne može da zaboravi šta su radili u Nišu, Aleksincu…

Zahvalio je penzionerima na strpljenju tokom reformi, navodeći da će prosečna penzija do kraja 2026. godine biti 500 evra, a mladima je poručio da će od države dobiti po još 100 evra početkom juna.

Grujičić: Tiršova 2 će biti „bolnica 22. veka“ 

Na predizbornom skupu govorila je i prva sa liste SNS za republičke izbore Danica Grujičić koja je kazala da je bila veoma srećna kada je Klinički centar u Nišu prvi sagrađena od svih kliničkih centara koji se sada završavaju, zato što je, kako je rekla, jug Srbije konačno u nečemu bio prvi.

Istakla je da se i KC u Beogradu završava i kazala da će sledeće nedelje dežurati u novom Urgentom centru u Beogradu.

„Mislila sam da to nikada neću doživeti“, rekla je Grujičić.

Navela je da je Srbija, kao mala zemlja, pokazala da je u kritičnim situacijama mnogo organizovanija nego neke razvijene zemlje, podsećajući na period sa početka pandemija kada je obezbedila dovoljno medicinske opreme, a onda i vakcina, do toga da je u kratkom periodu sagradila tri kovid bolnice.

Podsetila je da će biti izgrađena i Tiršova 2 za koju je kazala da će biti „bolnica 22. veka“ za lečenje naše dece, kao i novi Institu za onkologiju i radiologiju.

„Moramo da nastavimo ovim putem i da se dalje razvijamo. Zdravstvena zaštita mora da dođe do svakog sela i da nijedan čoek ne čeka na lečenje“, naglasila je Grujičić.

Na skupu je govorila i kandidat sa liste SNS Jelena Begović koja je kazala da se „ulazi u finale odlučivanja o našoj budućnosti“.

„Ne smemo da stanemo, ne smemo da odustanemo. Naš cilj je dalji razvoj. Treba na i mir i stabilnost, jer bez toga nema daljeg razvoja, a stranka koja može da pruži i mir i stabilnost na čelu sa Aleksandrom Vučićem je SNS“, rekla je Begović.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/Izbori2022/story/3389/predstavljanje/4759794/vucic-nis-pruga-skup.html