Za održavanje i izgradnju puteva u Nišu preko milijardu dinara, posao opet dobili „Trace“ i „Vodogradnja“ – Južne vesti

Ugovore na dve godine za održavanje javnih puteva i ulica i krpljenje udarnih rupa u Nišu i ove godine je Direkcija za izgradnju sklopila sa firmama Vodogradnja i Trace Srbija, a njihova procenjena vrednost bez PDV-a je 900 miliona dinara. Prema programu rada, koji je Gradsko veće usvojilo, Direkcija iz budžeta Niša planira da potroši više od milijardu dinara za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica.

Firma Vodogradnja iz Pukovca, u vlasništvu Miodraga Ljubića, inače oca funkcionera SNS i predsednika Opštine Doljevac Gorana Ljubića Međarca, i naredne dve godine će deliti posao održavanja puteva u Nišu sa firmom Trace Srbija u vlasništvu bugarskog akcionarskog društva.

800x600_Majakovskog-rupe-1-foto-citalac-Prijavi-problem

Rekonstrukcija ulica takođe planirana; foto: čitalac

Sa njima je kao jedinim ponuđačima krajem januara Direkcija za izgradnju Niša sklopila dva ugovora, koja važe do kraja 2022. godine i njihova procenjena vrednost je 900 miliona dinara.800x600_krater-ucitelj-tasina-foto-citalac

I krpljenje udarnih rupa u planu; foto: čitalac
Kako piše u ugovorima – za izvođenje radova na rehabilitaciji javnih puteva procenjena vrednost radova je 483.333.333,00 dinara bez PDV-a, dok je za izvođenje radova na redovnom i urgentnom održavanju puteva i ulica na teritoriji grada Niša nešto manja, 416.666.667,00 dinara.

Komisija u oba slučaja utvrdila da je ova grupa ponuđača dostavila ekonomski najpovoljniju i jedinu ponudu i predložila zaključenje okvirnog sporazuma – piše između ostalog u odluci.800x600_Ulici-Petra-Arandjelovica-glavna-foto-citalac-Prijavi-problem

Građanima nepoznato koje su ulice ove godine prioritet; foto: čitalac
U toku je izbor izvođača na tenderu za izvodjenje radova na izgradnji saobraćajnica na teritoriji grada Niša, rok za prijavu je 26. februar, a za ovaj posao je planirano 360 miliona dinara.

Iz Direkcije za izgradnju Niša od 29. januara i pored više obećanja ne odgovaraju novinarima Južnih vesti na pitanja o tome koliko će svake godine firme koje su dobile na tenderu dobiti novca, ali ni koje su najvažnije ulice u Nišu koje očekuje rekonstrukcija, odnosno gde je planirano krpljenje udarnih rupa, kako bi građani znali šta mogu da očekuju.


Iz budžeta više od milijardu dinara za ulice u Nišu

Detalja nema ni u Programu koji je 4. februara usvojilo Gradsko veće, na sednici koja nije bila najavljena medijima.

Ono što jeste poznato je da će više od milijardu dinara iz gradske kase ove godine biti potrošeno za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica.

1280x0_Svetolika-Rankovica-foto-citalac-Prijavi-problem

U planu hitno i redovno održavanje puteva; foto: čitalac

Ukupna vrednost sredstava za realizaciju Programa koja se obezbeđuje Odlukom o budžetu Grada Niša za 2021. godinu planirana je najviše u iznosu od 1.010.790.000 dinara, od toga za izgradnju u iznosu od 452.790.000 dinara, za tekuće održavanje u iznosu od 280.000.000 dinara i za kapitalno održavanje u iznosu od 278.000.000 dinara, dok će deo sredstava obezbediti JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, kao upravljač puta, od naknade za upotrebu opštinskih puteva, ulica i nekategorisanih puteva koji nisu deo državnog puta I i II reda i to najviše u iznosu od 75.000.000 dinara planiranih za tekuće održavanje – piše u odluci.

Najviše je planirano za izgradnju, redovno i kapitalno održavanje puteva, a u planu takođe piše da će 43 miliona dati za finansiranje javnog osvetljenja, po 2 miliona dinara biće potrošeno za održavanja nadstrešnica autobuskih stajališta i atmosferske kanalizacije, a 5 miliona za održavanje izgrađenih komunalnih objekata.


„Kontrola kvaliteta radova i trošenja novca najvažnija“

Građevinski inženjer Danijel Dašić ističe da sa milijardu dinara, koliko je planirano da se ove godine potroši na održavanje i rekonstrukciju puteva, može da se uradi mnogo na niškim ulicama, ali napominje da je za to najvažnija kontrola – trošenja novca i kvaliteta radova.

1280x0_Krater-u-Vojvode-Misica-foto-JV-Vanja-Keser

Građevinski inženjer ukazuje da je važna kontrola trošenja novca i radova; foto: V. Keser

Sa tim novcem mi možemo da napravimo, da ne kažem sve, ali najveći deo puteva da budu stvarno tip-top, ali problem je što oni to rade bez nadzora, bez kontrole, a ja sve više mislim da to nije slučajno što nama toliko nedostaje kontrola, jer to je najbolji način kako da se dođe do malo više para u privatnim džepovima. Mogu oni da potroše i 10 milijardi na puteve, ali da mi znamo kako su potrošili, a ovako koliko god da stave apsolutno je to nevažno za građane kada ne znamo ko ih troši, kako ih troši, ko kontroliše i odgovara za kvalitet radova – napominje Dašić.

Podseća da je naručilac posla, odnosno investitor, što je u ovom slučaju Direkcija za izgradnju, u obavezi da kontroliše kako se troši novac građana i kvalitet radova.

U usvojenom Programu Direkcija više miliona planira upravo za kontrolu i tehničke preglede, ali je mnogima upitno kako se to sprovodi u praksi.

https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Za-odrzavanje-i-izgradnju-puteva-u-Nisu-preko-milijardu-dinara-posao-opet-dobili-Trace-i-Vodogradnja.sr.html