Za smanjenje gužvi na granicama 40 miliona dolara – Radio Televizija Srbije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će Ministarstvo, uz završetak započetih i izgradnju novih auto-puteva, nastaviti da radi i na smanjivanju gužvi na granicama kao jednom od svojih prioriteta, kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom, navodi se u saopštenju resornog ministarstva. 

„Svetska banka odobrila je Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta ‘Trade and Transport Facilitation’, koji upravo ima za cilj da smanjimo vreme zadržavanja na graničnim prelazima. U pitanju je regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 miliona dolara“, kaže Mihajlovićeva. 

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja. Korisnici sredstava su Uprava carina, „Infrastruktura železnice Srbije“, JP „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine. 

„Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara auto-puteva, a u tom periodu broj vozila na našim auto-putevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju“, navodi Mihajlovićeva. 

Projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, između ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi.

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u ovom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija, navodi se u saopštenju.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3599762/za-smanjenje-guzvi-na-granicama-40-miliona-dolara.html